Финландският премиер Анти Рине заяви, че с френския президент Макрон са приели новия срок за Борис Джонсън.

Великобритания получи краен срок до 30 септември, когато премиерът Борис Джонсън, трябва да представи новия си план за Брекзит или по-точно замяна на „предпазния механизъм“ за ирландската граница, договорен между Лондон и ЕС. В противен случай разговорите му с Брюксел приключват.

Министър-председателят на Финландия Анти Рине, който председателства ЕС, постави този ултиматум след среща с френския президент Еманюел Макрон.

Рине подчерта, че европейските лидери са единодушни, че ако това не се случи, разговорите „са приключени“.

Макрон и Рине бяха категорични, че трябва да се сложи край на празните приказки и Лондон да излезе с конкретни предложения.

Борис Джонсън иска споразумение с ЕС без предпазна клауза, нещо на което Общността се противопоставя. Затова Джонсън е готов да извади страната си от ЕС на 31 октомври и без споразумение.

Изявлението на двамата държавни ръководители идва след разговорите на Борис Джонсън с европейски лидери в сряда, включително отново с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото се срещна в понеделник.

Тогава председателят на ЕК предупреди, че се приближаваме все повече до Брекзит без споразумение и че отговорността е именно на Борис Джонсън, който трябва да предлага алтернативи на предпазния механизъм, каквито все още няма.

Днес е третият и последен ден от срока, който Върховния съд на Великобритания сам си постави за решение по делото законно ли е 5-седмичното прекъсване на работата на депутатите по нареждане на премиера Джонсън.

Висшият съд в Лондон се произнесе в началото на месеца, че спирането на работата на парламента е политически, а не правен въпрос, независимо от съображенията, с които е мотивирано.

Миналата седмица обаче най-висшият съд в Шотландия постанови, че британският премиер е действал незаконно, суспендирайки парламента за известно време, „за да избегне демократичен надзор“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук