Красимир Каракачанов
На снимката: министърът на отбраната Красимир Каракачанов

„Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика. Подобни случаи и опити има“.

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По повод на шпионския скандал министърът на отбраната заяви, че България се стреми към добри и приятелски отношения с Русия.

„Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. Тук не е въпрос само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, каза Каракачанов.

Той уточни, че има и други държави, които извършват шпионска дейност у нас.

„Има държави, които се водят наши съюзници, които доста активно работят в подобна посока, а има и държави, които дори очакват нашата подкрепа за ЕС и НАТО, които също се опитват да извършват подобна дейност”, добави Каракачанов.

По повод на скандала със спирането на Програма „Хоризонт” на БНР вицепремиерът заяви:

„Прокуратурата е констатирала, че не е имало технически причини да бъде спрян сигналът. Би следвало да се замислим по другия въпрос – ако някой иска да изразява своето отношение по една или друга тема, защо трябва да бъде за сметка на слушателите на БНР.

Общественият интерес изисква подобни институции като БНР и БНТ по никакъв начин да не се замесват в политически игри или върху тях да се упражнява натиск. Ако някой обаче е оказвал натиск, нека тези, на които е оказван, да кажат дали това са представители на властта, дали са някакви други структури или нещо различно”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!