Руската църква. Снимка: БНТ

Руската църква в София, която остана под ключ 50 дни, ще отвори врати. Това става по волята на руското посолство у нас навръх годишнината от 10 ноември 1989 година.

Храмът хопна врати, след като ДАНС експулсира трима руски свещеници по подозрение, че са работили за разузнаването на Руската федерация. Последва спор за собствеността на храма, след като стана ясно, че посолството на страната в София го държи под ключ.

Откриването ще стане с отслужване на молебен от назначения от руския патриарх нов предстоятел – протойерей Владимир Тишчук.

В молебена ще е включат и тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата.

Храмът, както и криптата с мощите на Свети Серафим Софийски, вече са отворени.

На церемонията присъстват официални лица от руското посолство, включително и руският посланик Елеонора Митрофанова, съобщава БНТ.

Метрофанова заяви, че руската държава има всички необходими документи за собственост на храма в София.

Църквата е руска, имаме всички необходими документи. Надявам се за в бъдеще да няма проблеми с нея. Имаме нотариален акт за храма. Какво има в тези четири тома, събрани от прокуратурата като нотариалният акт е една хартия?“, попита тя.

Богослужения ще има и в събота, и в неделя.

Впоследствие ще има и общи служения с представители на нашата църква. Досега отец Владимир е бил свещеник в храма „Св. Николай“ във Виена.

Отец Владимир е получил благословение и от българският, и от руският патриарх да бъде предстоятел в Руската църква в София.

След експулсирането на предишния предстоятеля архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма в столицата се проведоха серия от протести с искане вратите на храма и криптата с мощите на Свети Серафим Софийски да бъдат отворени отново.

Покрай шпионския скандал се породи и спор – чия е собствеността на имота.

На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата.

Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт, а прокуратурата започна проверка.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук