Александър Ван дер Белен

Австрийският президент Александър ван дер Белен одобрява членството на България и Румъния в Шенген. Това заяви той пред журналисти, след като покани на среща в своята официална резиденция – двореца Хофбург във Виена, представителите на Съюза на международния печат в страната.

Той отговори на въпроси, отнасящи се до актуални международни проблеми, свързани с войната в Украйна, войната в Близкия изток след терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел, европейската политика и вътрешнополитически теми.

„Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, което наложи вето, и въпреки препоръката на Европейската комисия за приемане на България и Румъния, не отстъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които пристигат в Австрия, но те идват не от България и Румъния, а от Унгария“, заяви държавният глава, цитиран от БТА, и продължи:

„Мисля, че правителството трябва да пази по-добре и своите инвестиционни интереси и то не само във финансовия сектор. Австрия е инвеститор и в двете държави. Нека добавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като денонощно се грижат за възрастни и болни хора“.

Припомняме, че България и Румъния не успяха да влязат в Шенгенското пространство именно заради ветото от страна на Австрия и Нидерландия, като основният им аргумент беше засилващият се миграционен натиск.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук