виена

Австрийската столица Виена е основният руски шпионски център в Европа, откъдето се извършват антизападни специални операции. Това съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на източници от австрийското разузнаване.

Изданието отбелязва, че през последните две години броят на руските държавни служители в Австрия се е увеличил до над 500 – дипломати и администратори. Според австрийското разузнаване обаче, половината от тях са шпиони.

Виена е база за руски тайни операции, включително финансиране и логистична подкрепа за убийства, саботаж и вербуване в цяла Европа, както и индустриален шпионаж и операции за влияние, твърдят европейското и американското разузнаване.

Руски дипломати и помощен персонал работят във Виена от над 40 имота, собственост на Москва или хора или компании, свързани с руската държава. На покривите на такива имоти има оборудване за наблюдение.

Говорител на австрийското вътрешно министерство каза, че разузнавателната агенция на страната е била наясно, че Австрия е станала мишена за руски шпионаж и операции за влияние, и че агенцията е противодействала на заплахите в рамките на  законовите ограничения. Тук си струва да се отбележи, че Виена и Женева отдавна са центрове на световен шпионаж.

Базираните във Виена руски агенти са заподозрени, че са помагали при набирането и финансирането на руски операции. Една от тях е проследяване на доставки на западно оръжие за Киев в Полша.

Заподозрени са и и за убийството на Максим Кузминов, пилот на руски военен хеликоптер Ми-8, който избяга в Украйна и след това в Испания.

Русия поддържа своята шпионска мрежа, като вербува цивилни, фигури от организираната престъпност, хакери и частни детективи за атаки и наблюдение на критична инфраструктура и други операции в цяла Европа.

„Русия изпраща големи количества пари в съседни страни като Литва“, каза представител на австрийското разузнаване. Оттам базираните в Австрия дипломати ги пренасят из Европа, често в дипломатически пощенски документи, които не могат да бъдат проверени от полицията.

Сега няколко държави от ЕС обмислят чешкото предложение за забрана руски дипломати да пътуват извън страната, в която са командировани. Чехия призна, че  полицията и прокуратурата на страната са установили, че руски или платени от Русия саботьори стоят зад редица атаки срещу фабрики за боеприпаси и цивилни цели в страната.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук