Германия и Турция искат да подобрят отношенията си. Това обяви германският външен министър Зигмар Габриел след срещата с турския премиер Бинали Йълдъръм.

„Договорихме се работим върху нормализирането на отношенията, които в момента са белязани от разногласия и сложности. Това е процес, който няма да стане за един ден, ще се изисква време”, допълни Габриел.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира темата.

„Европа не трябва да отблъсква Турция, въпреки тревогите за затягането на властта на президента Реджеп Тайип Ердоган и стремежите за присъединяване на страната към Европейския съюз, които изглежда са свършили“, заяви тя.

Напрежението между двете страни се появи по-рано тази година, след като турският президент Ердоган многократно я обвинява, че прилага „нацистки методи”, като забранява митингите, насочени към получаване на подкрепата сред турците в Германия за референдума, който засили правомощията Ердоган.

Последният случай, който доведе до ескалация на напрежението бе арестът на германски журналист в Турция. Месале Толу е била арестувана по време на полицейска акция на 1 май  и е обвинена в разпространение на терористична пропаганда и участие в терористична група.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук