На снимката: Турският президент Реджеп Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещнаха днес с турския президент Реджеп Ердоган в опит да възстановят връзките между Брюксел и Анкара, които пострадаха значително през последните месеци.

Тримата разговаряха часове преди срещата на върха на страните от НАТО, която се провежда в Брюксел.

След като тристранната среща завърши говорител на Юнкер написа в социалните мрежи, че ЕС и Турция трябва и ще продължат да си сътрудничат.  След срещата Туск коментира, че в центъра на дискусията им с Ердоган е било поставено спазването на човешките права.

Турският президент  се споразумя с френския си колега Еманюел Макрон да ускорят двустранния търговски обмен до 20 милиарда евро годишно и да подобрят дипломатическите отношения между Анкара и Европейския съюз.

Турция се съгласи да помогне за спирането на мигрантския наплив към Европа в замяна на безвизово пътуване на турските граждани в Евросъюза. Брюксел обаче настоява и за промяна на турския антитерористичен закон.

Отношенията между Турция и ЕС достигнаха една от най-ниските си точки през последните месеци, най-вече заради критиките на Брюксел по повод чистките срещу предполагаемите членове на организацията, сочена за автор на неуспешния опит за преврат в страната от миналото лято, както и заради агитационната кампания на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ преди референдума за изпълнителна президентска власт през април.

Размяна на реплики доведе и появилия се дебат в турското общество за възможното връщане на смъртното наказание – идея, която управляващите завиха, че биха подкрепили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук