Ген. Цанко Стойков

Приключи проверката по случая с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от Министерство на отбраната. В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков. Генералът бе заподозрян във възпрепятсване на радзслезване на КПКОНПИ, но от доклада става ясно, че всички документи, които антикорупционната комисия е поискала от Стойков, са дадени в срок.

Проверката беше извършена по нареждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Съмненията са за възпрепятстване от страна на Радев и Стойков на разследване на КПКОНПИ за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радева за пи ар на ВВС по времето, когато мъжът й Румен Радев е началник на Военновъздушните сили. Становището на КПКНПИ е, че няма нередности.

Преди десет дни прокуратурата разпространи запис от предполагаем разговор между Стойков и президента Румен Радев по разследване на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) срещу държавния глава. От разговора се предполага, че Стойков може да е възпрепятствал разследването.

Според главния прокурор Иван Гешев срещу срещу командира на Военновъздушните сили ген. майор Цанко Стойков има разследване поради данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев отпреди да стане държавен глава. Наказателното производство срещу президента и Стойков се води от специализираната прокуратура. ДАНС е използвала СРС спрямо ген. Стойков, записът от които бе разпространен от прокуратурата.

Още вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов защити ген. Стойков и заяви, че не вижда основания за санкции срещу него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук