Арестът на боса от Ндрагета Салваторе Колучио през 2009 година /снимка: АФП/

Южноиталианската Ндрангета /Калабрийската мафия/ е разпростряла пипалата си из целия свят. Какви са най-често срещаните погрешни представи за таво как бруталната криминална групировка функционира? Отговорът дава пред „Дъ локал“ експертът по мафията Анна Серджи /тук със съкращения/.

В глобалната война срещу мафиите има нов най-страшен враг: калабрийската Ндрангета. Намираща се в основата на акции за залавяне на наркотици и лов на хора из цяла Европа, Ндрангета доминира на пазара на наркотици и го дели с картела на Ел Чапо. Тя има постоянна мрежа в страни като Германия, Австралия, Канада и САЩ.

Въпреки че съвсем наскоро бе категоризирана от италианския закон като „мафия“, Ндрангета винаги е била наоколо, както и нейната добре известна сестринска групировка „Коза Ностра“.

Името за първи път се появи през 80-те и 90-те година на миналия век, когато Ндрагета извърши серия от отвличания в цяла Италия в един от най-кървавите епизоди в калабрийската история.

През август 2007 година групировката стана известна, след като при вътрешна вражда в Дисбург, Германия, бяха избити 6 италианци. До края на десетилетието Ндрангета стана известна в цял свят като движеща най-големия трансатлантически кокаинов канал.

Както всяка мафия, Ндрангета е силно затворена организация с вътрешен код на честта, който е дълбоко враснал в обществените ценности на Калабрия. Известна е с жестокостта на вътрешните си саморазправи, надеждността си в бизнесначинанията, политическо влияние и глобално присъствие.

Полицейски снимки на арестувани членове на наркоканалите на Ндрангета /снимка: АФП/

Много от това, което се знае за тази мафия, идва от 2010 година, когато операцията „Кримине“ доведе до арестите на 305 от нейните членове. Тогава се разбра за интернационалните разклонения на клановете от столицата Реджио Калабрия.

Организация

Фамилните кланове, наричани „ндрини“, формират стратегически съюзи помежду си. Всяка „ндрина“ прави бизнес, дори интернационален,  със сътрудници и членове на семейството, като същевременно отговаря на местна координационна структура. Комуникацията се осъществява онлайн или кодирано по телефона.

Арестът на високопоставения член на Ндрангета Доменико Кала /снимка: www.repubblica.it/

Именно разкриването на тези координиращи структури кара много хора за се заблуждават, че Ндрангета е стабилна, монолитна организация, със силни сходства със сицилианската Коза Ностра.

Различна картина

Детайлите, научени от различните антимафиотски операции, очертават друга картина. Ндрангета е фрагментирана, както е и самата Калабрия с регионите си. Изследователите дори говорят в множествено число – Калабриите – за да подчертаят колко са разделени различните части във финансово, социално, индустриално и понякога – геополитическо отношение.

Снимка: АФП

Така, както има различни „Калабрии“, има и различни „Ндрангети“, подобни на тази, която се очерта след операция „Кримине“, но с някои различия. Въпреки че клановете са сходни единици, базирани на територия, кръвни и семейни връзки, те не действат с обща стратегическа цел. Те се занимават с различни типове нелегални дейности – някои на местна почва, а други – интернационални. Клановете на Ндрангета има имат свои уникални структури, повече или по-малко централизирани в зависимост от вида на операциите си, силата и влиянието.

Могъща марка

В този смисъл името „Ндлангета“ е нещо като марка. То се отнася както до криминалните организации, така и като определено поведение, възприето от обособени престъпни групи. В процеса на „ндрагетизация“ всяка група, която се възползва от културните стойности и взаимоотношения на Калабрия чрез употреба на наглост, заплахи, насилие и подчинение, може да си пришие това име.

Факт е, че погрешното възприемане на Ндрангета като единна организация най-вероятно помага на нейните групировки. Многостранността и повсеместното присъствие на Ндрангета също така навличат на някои невинни калабрийски емигранти невярно окачествяване като престъпници.

Ако властите по света искат да спрат действията на тази мафия, те първо трябва да опознаят многообразието и комплексната природа на Ндрангета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!