Сийка Милева
На снимката: Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван Гешев

Заловените в четвъртък десетки митнически и гранични служители от ГКПП „Калотина“ искали такса „почерпка“ от водачите, за да преминат пункта, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата, където обяви подробности от мащабната акция на прокуратурата и МВР.

Организираната престъпна група е действала от началото на 2019 година и е имала строга пирамидална структура, на върха на която стои началникът на митническия пункт. В групата има както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки. Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове. Средно между 800 и 1000 евро се събирали от длъжностните лица на смяна, оповести Сийка Милева. Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота им се връщало съответно ресто, каза още говорителят на главния прокурор.

20 лица са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група, сред тях е и началникът на митнически пункт „Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!