Иван Хиновски
на снимката: Енергийният експерт Иван Хиновски

„Голямо недоразумение“ нарече енергийният експерт Иван Хиновски решението на НС да бъдат запазени ТЕЦ-овете. Нещо повече – по думите му то е в разрез с Конституцията, според която управлението на енергетиката е в пълномощията на Министерския съвет. В интервю за „Дебати.бг“ Хиновски определи пренасянето на такива решения в НС като бягство от отговорност от страна на изпълнителната власт:

„Никой от тях /депутатите – бел. ред./ не иска да се идентифицира като противник на българската енергетика  – мини „Марица Изток“ и на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Всички смятат, че това е добро решение, но аз съм говорил с голяма част от тях и всички те осъзнаха каква глупост са направили. Това е едно социалистическо решение, което ще доведе до повишаване на цената на електроенергията, тъй като ще натовари таксата за задължение към обществото. Изключително недалновидно и некомпетентно решение“.

Хиновски подчерта, че експерти са давали редица предложения за реформи в енергетиката и оздравяване на БЕХ, но никой не иска да се нагърби с наистина тежките, но необходими промени – преструктуриране на БЕХ и оптимизиране на щата. Според експерта се върви по съвсем погрешен път – към концепцията за повече държавно участие, която е неефективна.

„Това на никого не прави впечатление, още повече, че, виждате, политически се говори за повишаване на дела на държавата в енергетиката, като че ли това води до по-сериозен контрол и по-големи икономии. Точно обратното – разхищенията и неефективността се повишават“ – каза той.

Хиновски посочи, че тенденцията е до няколко години цената на енергията от възобновяеми източници да падне под тази от въглищата и че България неглижира най-модерните решения за модернизация на енергетиката си – парогазовите цикли, които да заместят въглищните производства.

Цялото интервю с Иван Хиновски може да прочетете утре на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!