Снимка: ISTOCK

Публикация на руски депутат във „Фейсбук“, отнасяща се до огромен скок в радиационния фон в югоизточната част на руската столица предизвика вълнение поради спомена от катастрофата в Чернобил отпреди повече от 30 години. Властта отрича да има някакъв проблем. Възможно е измерването да е резултат от дефект в оборудването.

Депутатът Сергей Власов публикува видео на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, на което се вижда как как сензор показва 60-кратно превишение на нормата. На мястото, където е инсталирано устройството, в югоизточната част на руската столица, властите планират да построят високоскоростна магистрала.

„Датчикът за измерване на радиационния фон, който вчера постави на склона ФГУП „Радон“ /федералната държавна служба за отчитане и справяне с радиационната опасност – бел. ред./, днес сутринта отново показа 60-кратно увеличение на радиационния фон. Дежурните успяха да заснемат видео. Така че за какво става дума? Неподходящо оборудване или правителството на Москва трябва да се замисли за сериозен проблем?“ – писа Влахов.

По-рано редица медии съобщиха за скок в нивата на радиация в югоизточната част на столицата.

Съобщенията за рязък скок на радиацията в Москва не отговарят на истината, съобщи Министерството на извънредните ситуации в неделя, позовавайки се на специалисти, цитирани от РИА „Новости“.

„Информацията, публикувана в редица медии за предполагаемо регистриран рязък скок на радиация в Москва, не отговарят на реалността“, се казва в съобщението.

Добавя се, че според данните на ФГУП „Радон“ радиационния фон в Москва не надвишава нормата. Предстои да видим дали съобщението на властите ще успокои хората, като се има предвид, че според Влахов, датчикът, дал тревожните данни, е именно на служба „Радон“ и разминаването в данните е очевидно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук