Д-р Стойчо Кацаров
на снимката: Д-р Стойчо Кацаров

От гледна точка на мащаба на епидемията от коронавирус в България, удължаването на извънредното положение с още един месец изглежда необосновано, защото няма данни, че такова нещо е необходимо. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг бившият заместник-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„В България няма данни за разпространението на инфекцията. Тук начинът, по който се събират оскъдните данни, които имаме, не е съпоставим с начините, по които се събират данни в другите държави. Затова данните са несъпоставими, затова не е коректно да се правят сравнения на тези числа, които се регистрират в България и да речем – в Германия. Тук се правят няколко десетки теста на ден, а в Германия – 500 000 на седмица. Тестват се и здрави хора. Това са несравними данни“, каза д-р Кацаров.

И добави:

„По същата причина не може да се даде оценка дали мерките, които се прилагат са адекватни на ситуацията. Ако вземем само числата, които са ни съобщени до този момент – за 400-500 заразени и стотина души настанени в болница, блокирането на цялата държава изглежда абсолютно неадекватно. В София има 16 хоспитализирани, при над 8000 разкрити легла. Няма каквато и да е заплаха за достигане капацитета на болниците да приемат болни. От тази гледна точка удължаването на извънредното положение с още един месец също изглежда необосновано, защото няма никакви данни, които да подсказват, че такова нещо е необходимо“.

Д-р Стойчо Кацаров каза още, че поради оскъдността на данните, не биха могли да се направят никакви заключения за разпространението на епидемията от коронавирус в България.

„Обявени са 10 смъртни случая, а за някои от тях има съмнение, че не коронавирусът е причината за смъртта, а той е случайна „находка“. Смъртта така или иначе е щяла да настъпи и без коронавирус, или заради която и да е друга инфекция. Това са толкова малки данни, толкова оскъдни и нищожни, че да се правят от тях каквито и да било заключения, ще бъде спекулация“.

Цялото интервю с д-р Стойчо Кацаров може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук