За Държавните зрелостни изпити в 12-и клас и Националното външно оценяване в 7-и клас най-вероятно ще бъдат проведени през юни. Това каза на брифинг в Министерския съвет  тази сутрин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че единственият сценарий, по който ще се говори, е този, при който учебните занятия се възстановяват от 14 май, тоест веднага след изтичане на извънредното положение, тъй като всички останали сценарии са условни.

Изпитите в 12-клас най-вероятно ще се проведат на 30 май и 1 юни, а тези след 7-и клас на 13 – 15 юни.

Няма причина да не се проведе външното оценяване след 4-ти клас и след 10 клас, посочи още Вълчев.

Изпитите след 4-и клас най-вероятно ще бъдат проведени на 29 – 30 май, но окончателно решение се очаква да се вземе следващата седмица.

Според министъра на просветата кандидант-студентските кампании ще бъдат удължени както у нас, така и навсякъде по света. Той увери, че ако кандидатстващите някъде срещнат затруднения, МОН ще съдейства като говори със съответното училище и съответната страна, както че ще издаде диплома по-рано.

Вълчев посочи, че при дистанционното обучение няма единна система на действие. По думите му такава не може да бъде създадена при дистанционна форма на обичение и неприсъствено.

Детските градини най-вероятно ще са с повече групи през лятото, а занималните ще бъдат удължени, тъй като много от родителите вече ще са използвали по-голямата чат от отпуските си.

Няма да има единно отучване, някои учители ще си вземат часовете допълнително, допълни Вълчев. Като вариант има няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват, каза още просветният министър. По-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение, като най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси – музика, изобразително изкуство.

Министърът посочи още, че тъй като има преторване както на децата, така и на учителите, ще бъде създаден национален виртуален център от психолози, които да работят с тях през следващите седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!