Русия изпрати в поредна държава членка на НАТО военни самолети и лекари, за да помагат в борбата с коронавируса. След Италия, снощи в Съединените щати пристигнаха военни самолети, натоварени с медицинско оборудване.

Руският президент Владимир Путин е предложил сам да изпрати помощ на САЩ, в телефонен разговор с Доналд Тръмп.

В руските медии пише, че американският държавен глава „радушно приел помощта“.

Кашони с медицинско оборудване и маски са натоварени на самолетите.

В понеделник Тръмп каза:

„Имаме чудесни отношения с много държави. Китай изпрати някои неща, което е чудесно. Русия също праща самолети с неща, като медицинско оборудване“.

Въпросът обаче, който много експерти си задават, е има ли и користна цел от страна на руския държавен глава?

Съединените щати са най-важният партньор в НАТО, което означава, че руското военно присъствие на нейна територия, било то под формата на хуманитарна помощ, ще им даде достъп до много ценна класифицирана информация.

Една от тиражираните версии е, че Русия иска да омилостиви САЩ, които наложиха санкции на руския газопровод „Северен поток“, чиято задача е да доставя природен газ до Западна Европа.

Съединените щати са една от най-засегнатите държави в света от коронавируса, като броят на жертвите скочи с 1000 само за денонощие, а потвърдените случаи са над 200 хиляди. Русия обаче не е подмината от пандемията. Страната е под карантина от понеделник, затворени са границите и някои летища. Столицата Москва е напълно блокирана.

Странно изглеждат обаче официалните данни за заразените и починалите в Русия. В страната, простираща се на два континента, живеят 144,5 милиона души, а потвърдените случаи в страната са 2 777, от които 24 починали. Всички, които си спомнят аварията в ядрената централа „Чернобил“ имат едно на ум, когато става дума за официално подадена информация от Кремъл.

Свидетелство за това, че Русия не казва цялата истина за мащаба на коронавирусната епидемия на територията на страната, са иначе строгите ограничителни мерки. Например, на московчани е разрешено да излизат от домовете си само, за да потърсят спешна медицинска помощ, да си купят храна или лекарства, да ходят на работа, да си изхвърлят боклука и да си разходят кучетата. Путин подписа закон, с който ще се наказва разпространението на фалшива информация за коронавируса с до 5 години затвор. Лишаване от свобода се предвижда за хората, които нарушават карантината си (7 години).

Властите разработват QR код система, чрез която хората ще могат да напускат домовете си. Ще трябва да си инсталират приложение на мобилните телефони, през което ще бъде следено тяхното движение.

Тоест, Русия не е „цъфнала и вързала“ в настоящата ситуация, че да изпраща помощ на държави, които доскоро считаше за врагове.

Всъщност много вероятно изглежда Кремъл да изпраща военни доктори на разузнаване в Италия и Америка, чиято задача е не толкова да помагат, колкото да разузнаят обстановката в реални условия, за да могат да предприемат същите мерки и в собствената си страна.

Редно е да се отбележат още две неща, с които да се допълни картинката – в САЩ предстоят президентски избори (а че е имало руска хакерска атака на предишните вече беше доказано); в ЕС по-късно тази година предстои да се разглеждат санкциите срещу Москва – да бъдат удължени или не, затова не е изключено Русия да търси сближаване на отношенията с някои европейски държави (като Италия), които да гласуват против продължаването на икономическите санкции.

Вероятно за Русия ще бъде по-добре да се съсредоточи върху собствените си проблеми, които извън съмнение са много тежки и в икономиката, и в здравеопазването, а не да се опитва да имитира помощ за държави, които са многократно по-развити от нея във всяко едно отношение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!