Въпреки намалението на цената на природния газ над 40%, в края на месец март топлофикационните дружества в страната са поискали фрапиращо поскъпване на парното.

Предложенията за скока варират между 9.5% във Варна, около 20% за Плевен, София и ЕВН Топлофикация, през 45% до 52% за Бургас и Разград, 62% за Враца и колосалните 140.5 % предложено поскъпване за Велико Търново.

„Топлофикационните дружества искат значително увеличение на цената на парното и топлинната енергия”, заяви в онлайн обръщение председателят на регулатора Иван Иванов.

„По този повод се обръщам към всички потребители – посрещнете спокойно Великденските празници, не се притеснявайте. Искам да заявя, че всякакви искания за увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни“, категоричен е Иванов.

Председателят на комисията увери, че КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени като отстрани неправомерно поисканите разходи и няма да допусне увеличение на цената.

„Напротив – след същественото намаление на цената на природния газ, който влияе най-силно на цената на топлинната енергия, мога да заявя, че цената на парното отпление през новия отоплителен сезон ще бъде по-ниска от изминалия“, обещава Иван Иванов.

От КЕВР гарантират, че на всички потребители на топлинна енергия и природен газ ще бъдат върнати надвзетите суми за периода август 2019 – март 2020 г. по справедлив начин.

На 1 април КЕВР свали цената на парното в страната средно с близо 22 на сто. Отделно „Булгаргаз“ поиска ново намаление на цената на газа от май с 6.7 на сто и изчисли продължаващо минимално намаление за юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук