проф.Тодор Кантарджиев
на снимката: проф.Тодор Кантарджиев

Няма хаос с разликата на числата за заболелите от COVID-19, заяви пред БНТ тази сутрин директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

В петък Министерство на здравеопазването официално призна, че има грешка в данните за болните и починали от коронавирус у нас. Стана ясно, че има 10 нови случая на починали от коронавирус, които не са били докладвани от болниците през април и май.

Предпазливост все още е необходима

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило, заяви проф. Кантарджиев и подчерта, че отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

„Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията“, посочи той.

Пикът на заболяването

„Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области“, каза проф. Кантарджиев.

Той даде пример с Област Видин, където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

„Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница „Св. Анна“ в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме“, подчерта още Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев каза, че щабът следи показателите за покачване на заболевамостта и ако разпространението на заразата се покачи, мерките отново ще бъдат затегнати, но на този етап НОЩ разичта на отговорното поведение на гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук