По-малко от 19% от акциите на Първа инвестиционна банка ще придобие Българската банка за развитие, като ще плати 140 милиона лева. Това стана ясно от изказването на министъра на финансите Владислав Горанов по време на извънредно заседание на Министерския съвет.

Горанов обяви, че държавата се включвала в капитализирането на банката, за да бъде изпълнено и последното техническо условие за приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз.

Частната банка ще бъде капитализирана на пазарен принцип с общо 200 млн. лв. Останалите 60 милиона лева ще бъдат платени от неизвестни засега частни инвеститори.

Държавата, както и неизвестните засега частни инвеститори в ПИБ, имат срок до 25 юни да внесат парите.

ПИБ ще си изкупи акциите с лихвите

Премиерът Бойко Борисов също коментира защо държавата купува акциите на ПИБ.

„Влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. ПИБ беше последното изискване“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието.

И добави:

„Всички изисквания, които бяха поставени, темата с Европейската централна банка (ЕЦБ) беше затворена, преминахме към аукциона вчера, затворихме го. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и с ЕК. Целта ни е юли месец да приключим“, каза още Борисов.

Премиерът добави, че чакалнята на Еврозоната дава допълнителна сигурност за това, че сме в Европа на първата скорост и че няма да изпаднем на втора скорост.

„С министър Емил Караниколов предлагаме Министерски съвет да приеме участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ да се извърши при пазарни условия и то 70% от общия обем на записаните и заплатени акции, съгласно доклада по точка 1“, стана ясно от думите на Владислав Горанов.

Веднага след това премиерът добави: „След това ще бъдат изкупени от банката на цени с лихви и ББР няма да изгуби по никакъв начин нищо и държавата, това трябва да го има изрично записано“.

Не се счита за държавна помощ

Европейската комисия е поискала държавното участие в капитализацията да бъде сведено до максимум 70% с цел транзакцията да не се счита за държавна помощ.

„Така че, за операцията няма да има нужда от допълнително одобрение от Европейската комисия”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Държавата купува акциите два пъти по-скъпо

Финансовият министър направи подробна обосновка на емисионната цена на акциите от ПИБ – 5 лв. за брой при пазарна цена на борсата от 2-3 лв.

Горанов твърди, че борсовата цена не е най-адекватният измерител на стойността на книжата на ПИБ, тъй като българската борса е с много слаба ликвидност и това обезценява книжата на компаниите, които се търгуват там, с до 50%.

За цената от 5 лв. е правен подробен сравнителен анализ с цената на други големи банкови сделки от последните години у нас – за придобиването на ОББ, SG Експресбанк и Пиреос. Проучен е и банковият пазар в Централна и Източна Европа.

Анализирани са и характеристиките на пазарната позиция на ПИБ. Анализът е установил справедлива цена от 5.93 лв., която е предложена на инвеститорите с около 15% отстъпка.

Защо се стигна дотук?

Държавата се намеси в спасяването на банката, тъй като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове.

Увеличаването на капитала на търговската банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и банковия съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук