ЕС, Брекзит, бюджет

Великобритания официално уведоми ЕС, че няма намерение да удължава преходния период в рамките на Брекзит, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович на пресконференция след среща на специалния комитет на представители на ЕС и Обединеното кралство.

„Великобритания няма да разглежда удължаване на преходния период“, каза той и добави, че ЕС остава отворен за възможността за удължаване.

Преходният период – дали ще е достатъчен за споразумение?

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Преходният период ще продължи до края на тази година. По времне на него страните ще се опитат да постигнат съгласие за модел на бъдещите си отношения.

През настоящия преходен период правилата на ЕС продължават да се прилагат за Обединеното кралство, но страната не участва в процеса на вземане на решения в съюза и продължава да допринася за общия бюджет на ЕС. Такъв преходен период, например, позволява поддържането на търговските отношения в същия формат. В края на прехода правилата на съюза вече няма да се прилагат за Великобритания.

За да се избегнат проблеми и затруднения в организацията на отношенията между страната и съюза в различни области, техните представители трябва да се споразумеят за условията на бъдещото партньорство. Преговорите продължават, но засега не се наблюдава значителен напредък.

В същото време е необходимо да се постигне споразумение за много кратко време, тъй като всякакви споразумения ще изискват определени утвърждавания от съответните органи. Ако не се постигне споразумение, преходът към нов етап в отношенията между страната и съюза рискува да стане „труден“.

Може да се удължи преходния период, но решението, както беше съобщено по-рано, трябва да бъде взето преди края на юни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!