Бившият омбудсман и кандидат за кмет на столицата Мая Манолова, заедно с група протестиращи, запалиха протоколи от последните местни избори пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Причината – бавената обществена поръчка за закупуване на машини за преминаването към пълно машинно гласуване, както предвижда изборното законодателство.

„От август миналата година е записано, че всички избори, без местните, за да може Бойко Борисов да вземе София по този начин, се провеждат единствено и само с машини. Това е записано в Изборния кодекс. Въпросът е – къде са машините? Къде е обществената поръчка, с която се обявява покупка или наемане на машини? За една година ЦИК не взе никакво решение“, заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

И добави:

„Тук сме, за да запалим и изгорим 900 фалшифицирани протокола от местните избори в София. Това са 900 протокола, дописвани, надписвани и пренаписвани по няколко пъти. Със зачерквания и замазвания. Това са протоколи, с които в София, чрез тях, беше подменен вота на избирателите. Това си истинска кражба на вот“, заяви Манолова.

„Ако сега не запалим тези протоколи и не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите предсрочни парламентарни избори ще бъдат същите. Изборите в страната ще се превърнат в „София 2“ – с тежки кражби на вота на българските граждани“, допълни още тя.

Според бившия омбудсман преминаването към машинно гласуване ще гарантира в много по-голяма степен честността на изборите и ще направи невъзможни изборните манипулации.

Припомняме, че след местните избори Манолова заведе дело за касиране на вота заради фалшификации и приложи 14 тома с доказателства, между които бюлетини, протоколи и други изборни документи.

„Всички фалшификации, които се извършиха в София на местните избори миналата година, сега ще се повторят в цялата страна на следващите парламентарни избори”, категорична е Манолова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук