Полицията в Стара Загора няма да пусне протестиращите на магистрала „Тракия“.

Това стана ясно от думите на комисар Илиян Илиев началник на „Охранителна полиция“ към ОДМВР.

Той добави, че мотивите са свързани с пътната безопасност, както и да се осигури нормалното пътуване на гражданите и транзитно преминаващите тежки автомобили.

„Магистралата е високоскоростен път, движението е с много висока скорост и излизането с по-ниска или несъобразена скорост може да доведе до тежки инциденти. Нашата цел е да ги избегнем и да осигурим нормално преминаване през Републиканската пътна мрежа“.

Шествието засега е мирно

Комисар Илиев припомни, че шествието е преминало нормално по зададения маршрут, но протестиращите са обявили началото на гражданско неподчинение и са се отправили към аутобана. „В тази връзка ние предприехме необходимите мерки и спряхме протестиращите на летище Стара Загора по път 1-5, където се намират и сега“.

Образувана е проверка за ситуацията на напрежение тази сутринта. По-рано през деня един от протестиращите проби блокадата на полицията и се оправи към магистралата пеша, но бе спрян от органите на реда.  След този случай се изясняват действията и на двете страни – както на мъжа, така и на полицията, уточни комисар Илиян Илиев.

Пътят Стара Загора – Хасково продължава да е затворен от протестиращи граждани. Засилено е присъствието на органите на реда на в района.

Хора от Стара Загора се солидаризират и носят храна и вода. За момента ситуацията в района е спокойна.

Хората са безкомпромисни в исканията си за оставка на правителството, главния прокурор, а също и за предсрочни парламентарни избори. На протеста има семейства с малки деца.

В шествието снощи са участвали около 60-70 автомобила и около 150 лица. Създаден е обходен маршрут на блокирания път.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!