лидери

Европейският съвет предлага нови начини за финансиране на бюджета. Лидерите на Общността се споразумяха да покрият европейския дълг с нови ресурси, включително нови ставки като данък върху нерециклираната пластмаса, дигиталния бизнес или финансовите транзакции. Тези нови тарифи ще бъдат добавени към традиционно съществуващите в блока. Сред създадените наскоро ще бъдат :

Разрешителни за замърсяване, които могат да осигурят около 10 милиарда евро годишно.

Права върху въглерода за фирмите-вносителки, което би генерирало 14 милиарда евро годишно.

Специален данък върху пластмасовите опаковки, който би осигурил около 7 милиарда годишно.

Предвижда се общ корпоративен данък за около 10 милиарда евро годишно и дигитална такса, която да внесе в бюджета около 1,3 милиарда евро годишно.

ЕС се нуждае от нови собствени ресурси, за да направи бюджета по-независим. С това той ще подобри и насърчи политиките на Европейския съюз. Докато тези нови ресурси дават степен на автономност на европейския бюджет, това е положителна стъпка, казва икономистът Крисопиги Браила, професор в Брюкделския свободен университет.

По време на срещата в средата на юли лидерите не обсъдиха подробности за новите данъци, но се съгласиха, че ще реформират системата на собствените ресурси в следващите години.

Ако няма яснота в собствените ресурси, това означава, че дългът, който Европейският съюз ще поеме в усилията за възстановяване, ще трябва да бъде погасен с нормалните собствени ресурси на Съюза, казва зеления евродепутат от Германия Свен Гиголд добавяйки, че това означава съкращаване на бюджета ,което ще е голяма грешка, защото ограничава собственото бъдеще.

Решението за новите европейски данъци трябва да бъде одобрено в Съвета с квалифицирано мнозинство. Парламентът все още не е одобрил бюджета

Данъкът върху пластмасовите изделия е най-малко противоречив, но все пак някои държави-членки са скептични. Що се отнася до данъка върху транзакциите, от 10 години се наблюдава блокиране от страна на някои държави-членки. Когато става въпрос за дигитален данък , подобен опит вече се провали поради ветото на 4 държави в миналото. Винаги има страни, които по някакви причини или интереси са против или променят плановете си по време на самите преговори , казва Гиголд.

Въпреки създаването на нови данъци, Брюксел ще има по-малко средства в бюджета за екологичен преход, здравеопазване и изследвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук