На снимката: Македонският министър-председател Зоран Заев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

След слизането от власт на бившия премиер Никола Груевски и формирането на ново правителство в Скопие въпрос на време е кога ще започне натискът върху Атина за намиране на решение за името с цел влизането на Македония в НАТО и по-бързото членство в ЕС. Това пише гръцкият в. „Катимерини“.

Вестникът съобщава, че според „добре информирани западни дипломати в Скопие Брюксел и Берлин смятат, че ускоряването на процеса на интеграция в НАТО под акронима БЮРМ ще бъде „подарък“ за тандема Заев-Ахмети, които са инвестирали във връщането на вътрешнополитическата и етническата стабилност в страната“, смятана за „ключова по отношение на геополитическия баланс“.

„Дипломатически източници посочват, че Атина очаква ескалация на натиска, дори и в рамките на лятото и със сигурност преди да започне предизборната кампания в Германия. Това, което плаши Атина, е формулирането на предложението за включване на БЮРМ в Северноатлантическия алианс с временно име във връзка с промяна, която ще осигури договор между Гърция и Скопие, който би бил постигнат за известно време“, посочва вестникът.

Изданието пише още, че раздвижване около присъединяването на Македония е неминуемо, „а и в Скопие сепоставя началото на дипломатически процес с новия министър на външните работи Никола Димитров, който започва да пътува в съседните държави с цел подобряване на климата“. Изданието посочва и посещението на първия македонски дипломат в Атина, където Димитров е изразил готовност за участие в срещи с цел подобряване на отношенията между двете страни.

И докато се очаква натискът по отношение на членството в НАТО да бъде засилен почти веднага, то с ЕС е по-сложно, съобщават дипломатически източници. Според тях това е така, тъй като членството в Съюза иска напредък по ключови реформи, което от своя страна се нуждае от повече време.

По-рано „Файненшъл таймс“ писа, че Македония ще обсъди промяна на името си, за да деблокира гръцкото противопоставяне на членството в НАТО. Британският вестник се позова на външния министър на страната Никола Димитров.

След изявлението на македонския първи дипломат, последва промяна на заглавието, което гласи: „Македония разглежда възможността да използва временното съкращение за приемане в НАТО“.

Членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение, което понякога стигаше до кръвопролитие, каза Никола Димитров пред високопоставени натовски служители в Брюксел.

Димитров заяви, че ще се срещне с гръцки министри в сряда, за да възстанови доверието между двете съседки след като Атина наложи вето на молбата за членство на страната в НАТО през 2008-ма

Ще поискам от Гърция да преосмисли какъв съсед иска да има – стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост, заяви Димитров в интервю. Ако сме добър съсед, надявам се – политическите сили в Гърция ще разберат, че това е историческа възможност, допълни той.

Димитров заяви, че каквото и да е евентуално ново име ще трябва да бъде одобрено на референдум и правителството ще потърси консенсус сред партиите преди да постави въпроса на гласуване. Той каза още, че споразумение, което според някои анализатори може да бъде постигнато в рамките на една година, ще помогне да бъдат оставени настрана призивите за преначертаване на политическата карта на региона и рисковете от ново отваряне на експлозивни политически и етнически спорове.

Като приеме Македония, НАТО би могла да постигне успокояващ ефект в региона, заяви македонският външен министър, цитиран от „Файненшъл таймс“ и БТА.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук