ваксинираните

От днес до края на април България въвежда изискване за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Гражданите без такъв тест ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Изискването за отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането, важи за гражданите на държави членки на ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства могат да заменят теста с 10-дневна карантина, се казва в заповедта на здравния министър професор Костадин Ангелов.

„Що се касае за влизането на български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно, тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършена антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще се извърши ПСР тест и съответно при отрицателен резултат, карантината ще се вдигне“, обясни по-рано министър Ангелов.

Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в България се извършват съгласно заповедта на здравния министър от 26-и януари тази година за срока на удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30-ти април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук