Тайланд

Тайландската полиция арестува 89 чужденци по подозрение за нарушаване на ограниченията срещу разпространението на коронавирус в страната след парти  на популярен курортен остров в Южен Тайланд, съобщи CNN.

Местната полиция съобщи, че са задържани и 22 тайландци, които също са били на партито на остров Ко Панган, който се намира в Тайландския залив край Сурат Тани.

Тайланд

Присъстващите и организаторите на партито са обвинени в нарушаване на постановлението, прието миналия март за борба с коронавируса. Повечето от тях са пуснати под гаранция, а само 28 все още са задържани.

Според докладите полицията е научила за партито, когато е видяла билети, които могат да бъдат закупени онлайн.

Сред арестуваните чужденци са 20 френски граждани, 10 американци и шестима британци. Всички арестувани са били изследвани от местните здравни власти и са били с отрицателен тест за Covid-19.

„Това са „закъсали“ туристи, които не могат да напуснат Тайланд заради Ковид. Може да мислят, че е добре да се събират в големи групи и да се забавляват“, коментираха от полицията.

Максималното наказание за нарушаване на мерките е две години затвор и глоба от 1330 долара. Организаторите на партито пък ги грози допълнителна глоба за сервиране на алкохол, тъй като в района на Тайланд това е  забранено в ресторантите съгласно закона за извънредни ситуации.

Тайланд

Koh Phangan е популярна дестинация за туристите поради месечните си партита при пълнолуние, които обаче бяха отменени след началото на пандемията.

Тайланд затвори границите си за международен туризъм през април 2020 г. В по-голямата си част страната остава извън ограниченията за всички, освен за завръщащите се граждани и постоянно пребиваващи, въпреки че чуждестранните туристи могат да кандидатстват за специална туристическа виза.

Тайланд

Всички международни пристигащи подлежат на 14-дневна карантина, която трябва да бъде изкарана на определено от властите място.

В продължение на месеци Тайланд съобщаваше за едва няколко случая на Covid. Слабото разпространение на вируса е  благодарение на строгите си правила за карантина при пристигане.

Тайланд

Въпреки това, скокът на случаите през декември след огнище на пазар на скариди в Самут Сахон, провинция югозападно от Банкок, накара правителството да въведе отново различни мерки, насочени към овладяване на вируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!