Европейски съюз

Решението за въвеждане на наказателна отговорност в ЕС за заобикаляне на санкциите влиза в сила от 19 май, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано днес.

„От 19 май влизат в сила нови правила за хармонизиране на наказателната отговорност и санкциите за нарушения на забранителните мерки. Новите правила гарантират, че такива нарушения могат да бъдат предмет на наказателни разследвания и наказателно преследване в държавите от ЕС. Списъкът с престъпления включва неблокиране на активи, подлежащи на замразяване, нарушаване на забрани за влизане, предоставяне на забранени или ограничени финансови услуги“, се казва в изявлението, цитирано от „Сега“.

Съветът на ЕС одобри списъка на престъпленията на 12 април. Тогава той излезе с изявление, че „държавите членки трябва да гарантират, че нарушенията на санкциите на ЕС се преследват с ефективни и пропорционални наказателни мерки, които варират в зависимост от престъплението“. „Умишленото нарушаване на санкциите следва да се наказва с лишаване от свобода като максимално наказание. Нарушителите на ограничителните мерки на ЕС могат да бъдат също така глобявани“, уточни Съветът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук