хижа

След като беше доведена до пълна разруха от РМД, днес автентичният вид на тази хижа е възстановен след основен ремонт, включително и ски влекът. Към нея има изграден и детски лагер.

Летните отпуски са далече, но заради динамичното ни ежедневие често имаме необходимост от релакс. През уикендите искаме да избягаме от големия град и търсим местенце, което хем да е наблизо, хем да ни „зареди батериите“.

Но която и посока да поемем, на час път от Пловдив със сигурност ще намерим уют и спокойствие сред природата. Запалени планинари препоръчват да се посети една от емблематичните хижи в Родопите  – „Марциганица“, която след дълги години под ключ отново посреща туристи.

Базата на тази хижа е строена

през 1971-1973 г. от инициативен комитет при тогавашния Градски общински народен съвет и туристическо дружество „Безово“ с помощта на ГК на БКП. Строителството се извършва от майстори от близкото село Добростан по проект на архитект Васил Василев, съобщава „Марица“.

След промените в България хижата попада в ръцете на РМД, което не успява да я ръководи успешно. Доста време след приватизацията обектът бе с пуснати кепенци и пред разруха. През това време „доброжелатели“ успяват да съсипят и да изсекат дърветата около близките екопътеки, а държавното ски съоръжение към хижата бе нарязано и продадено за скрап.

Днес автентичният вид на хижата е възстановен след основен ремонт, включително и ски влекът. Към нея има изграден и детски лагер.

„Марциганица“ е разположена в Западните Родопи, на 30 км от Асеновград и на 4 км от село Добростан, при надморска височина 1440 метра. От поляните около нея се открива чудна панорама към село Югово, Кръстова гора, връх Караджов камък, каньона на река Мостовска Сушица, Белинташ и др. По-издръжливите могат да се включат и в еднодневен туристически преход до различни забележителности в Родопите.

Когато България била под турско робство, едно от местата, на което хайдутите се събирали винаги на 6 май, на Гергьовден, било край Караджов камък. Башибозуците научили за това и турската потеря накарала селския глашатай да събере всички хора от Добростан на мегдана. Хванали един от тях и започнали да го разпитват къде се намира Караджов камък. Той обаче не им казал. След това хванали втори, но и той не издал мястото.

Изведнъж една девойка на име Гана излязла и казала, че ще ги заведе до близката поляна на Караджов камък. Момичето обаче ги завело на поляната под днешната хижа „Марциганица“ и им казало, че

това е хайдушкото сборище,

като си мислело, че веднага ще я пуснат. Но турците я задържали през нощта. Сутринта разбрали, че ги е излъгала. Тогава, озверени, те й отрязали главата и я набили на кол.

Отишли в селото и пак накарали селския глашатай да събере местните. Накарали един младеж да вдигне главата на момичето и да каже, че е загинало. Той обаче казал: „Гана загина мърцина!“, после повторил: „Мърцина Гана загина!“. Така се получило името на местността, а после и на хижа „Марциганица“. След Освобождението някои предлагали името да се смени на „Обзор“, „Хоризонт“, но Димитър Димитров от селото казал: „Не, името ще си остане „Марциганица“ – това е революционно име“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук