духовници
На снимката: папа Франциск

В разрез с традицията, папа Франциск назначи френската гражданка Натали Бекарт за заместник-секретар на Синода на епископите. Това я прави първата жена, заемаща този пост и имаща право на глас, съобщават медиите от Ватикана.

52-годишната жена е един от двамата нови заместник-секретари, които папата назначи в синода и органа на епископите. Тя е била консултант на тази институция от 2019 г.

Назначаването свидетелства за желанието на Светия отец „за по-голямо участие на жените в процеса на разпознаване и вземане на решения в църквата“, каза кардинал Марио Грех, генерален секретар на синода.

„По време на предишните синоди броят на жените, участващи като експерти и слушатели, се увеличи“, каза той.

„С номинацията на сестра Натали Бекарт и възможността й да участва в гласуването, се отворят нови възможности“, каза кардиналът. Синодът се ръководи от епископи и кардинали, които имат право на глас и включва също експерти, които не могат да гласуват.

Роденият в Аржентина папа изрази своето желание да реформира синода и да направи така, че жените и миряните да играят по-голяма роля в църквата.

Миналият месец той разреши на жените да участват във второстепенни дейности по време на литургия. Това стана чрез промени в църковния закон. Подчерта, че по този начин иска да увеличи признанието на „ценния принос“ на жените в църквата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук