Започна имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ „(Oxford University/AstraZeneca), срещу коронавирус. С това започва третият етапна имунизацията в страната.

Днес е планирано да ще бъдат ваксинирани служители от “Бул Био” – компанията, която отговаря за разпределението на ваксината.

По-късно днес ще бъдат направени имунизации и в Алекснадровска болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той отбеляза, че няма възрастови ограничения при поставянето на препарата – може да бъде поставена на всеки над 18 години. Въпреки това Кирилов кцентира, че не може да бъде оценена ефикасността на ваксината във възрастовата група над 55 години, защото те са били много малко в изследваната група.

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април.

Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните.

Снощи бяха доставени 28 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“, които се намират в хладилниците на „Бул Био“. Следващата доставка на „АстраЗенека“ е на 13 февруари. Общо 260 хиляди дози от ваксината се очакват през този месец.

“АстраЗенека” е третата одобрена ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз. За пръв път тя е доставена не със самолет, а по суша. Тази ваксина може да се съхранява в обикновени хладилници. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите. Нейната ефективност е между 62% и 90%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!