Жозеп Борел
на снимката: Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че руското правителство е все по-авторитарно и не проявява толерантност към демокрацията и върховенството на закона, като предупреждава, че са възможни нови санкции, съобщават от Al Jazeera.

„Те са безмилостни“, Жозеп Борел пред Европейския парламент във вторник, след като миналата седмица посети Москва, за да пледира за освобождаването на критика на Кремъл Алексей Навални.

„Настоящата властова структура в Русия, съчетаваща икономически интереси, военен и политически контрол, не оставя възможност за демократична върховенство на закона“, каза Жозеп Борел.

Затварянето на Навални засили напрежението между Русия и ЕС.

Западните лидери настояват за освобождаването на опозиционната фигура, а няколко европейски държави подкрепят предложението на Жозеп Борел за допълнителни санкции срещу Москва.

Външните министри на ЕС ще обсъдят възможните санкции срещу Кремъл на 22 февруари на среща в Брюксел.

Напрежението между Русия и ЕС нарасна в петък, след като Москва изгони трима европейски дипломати по време на посещението на Жозеп Борел, обвинявайки ги, че участват в протестите в подкрепа на Навални.

Германия, Швеция и Полша отвърнаха на удара в понеделник, като от своя страна отстраниха по едни руски дипломат.

Кремъл заяви, че няма да слуша критиките на Запада по отношение на присъдите на Навални и полицейските действия срещу неговите поддръжници.

Навални и неговият екип казват, че за да се промени курсът на Кремъл, Западът трябва да въведе целенасочени санкции срещу олигарси, близки до президента Владимир Путин.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков посочи във вторник, че Кремъл подкрепя законодателството, според което тези, които призовават за санкции срещу Русия, ще носят наказателна отговорност.

„Очевидно подобна инициатива ще се радва на огромна подкрепа“, каза Песков пред репортери.

Навални беше арестуван при пристигането си в Москва в средата на януари, след като се възстанови в Германия от предполагаема атака с отравяне с Новичок, която, според Запада, е наредена от Кремъл. Русия отрича обвиненията.

Миналата седмица той беше осъден на близо три години ефективна присъда заради нарушаване на условната си таква, до

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук