Монолит
Монолит, който е забелязан в Испания през декември 2020 г.

Метален монолит, който мистериозно се появи на поле в Югоизточна Турция, изчезна четири дни след като беше открит, съобщава „Мейл Онлайн“.

Високата 3,5 метъра метална конструкция с древен тюркски шрифт е открита в петък от фермер в провинция Шанлъурфа. Открита е близо до обекта на ЮНЕСКО за световно наследство Гобекли Тепе, където се намират мегалитни структури от 10-то хилядолетие пр. н. е.

Съобщава се обаче, че лъскавата конструкция е изчезнала днес сутринта, дни след като властите са разследвали появата й, като разглеждали кадри от затворения район и търсили превозни средства, които може да са я транспортирали до мястото. Не е ясно дали е премахната от властите.

Анадолската агенция цитира собственика на терена, който каза, че е объркан както от появата, така и от изчезването.

„Не знаем дали е поставен на моята собственост с маркетингови цели или като реклама“, каза Фуат Демирдил. „Видяхме, че металният блок вече не е на мястото си“.

Жителите също не могат да разгадаят тайната на монолита. На него имало надпис, който гласял: „Погледни небето, ще видиш Луната“ на древната тюркска азбука Gokturk, според докладите.

По същия начин се появиха и други загадъчни монолити, а някои и изчезнаха, в много страни през последните месеци. За първи път такъв се появи в пустинята Юта през ноември, предизвиквайки сравнения с подобни, наблюдавани във филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“. Оттогава други се появиха в САЩ, както и в Колумбия, Румъния и Холандия. През декември на върха на хълм в Гластънбъри се появи монолит с надпис „Not Banksy“ („Не е Банкси“).

Гобекли Тепе е мястото на снимките на турския мистериозен сериал на Нетфликс „Подаръкът“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук