биткойн риск

Биткойн достига рекордни върхове за втори пореден ден, след като автомобилната компания на Илън Мъск Tesla заяви, че е купила около 1,5 млрд. долара от криптовалутата, съобщават от BBC.

Биткойнът достигна цена от над 48 000 долара, преди стойността му отново да започне да пада, но той остава с около 25% по-висока стойност от предишната седмица.

Някои инвеститори приеха хода на Tesla като сигнал, че биткойнът ще се превърне в основен финансов актив.

Имаше обаче критика във връзка с инвестицията на екосъобразната компания за автомобили в такава енергоемка валута.

Понастоящем биткойните използват повече енергия от Аржентина годишно, според анализ на университета в Кеймбридж.

Производството на криптовалута, известно като „добив на биткойни“, се нуждае от енергиен компютърен хардуер и все по-големи количества процесорна мощ.

Какво е биткойн и как работи?

Биткойнът е вид дигитална валута. Това означава, че няма физическа форма. Вместо това единици цифрова валута се търгуват през компютърна мрежа.

Обяснявайки инвестицията си в понеделник, Tesla заяви, че иска да максимизира възвръщаемостта на парите, които остават неактивни в сметките на компанията. Компанията  също така очаква да приема плащане чрез биткойни за своите електрически автомобили в бъдеще.

Ходовете предизвикаха пазарен интерес, който продължи и във вторник.

Стойността на криптовалутата вече е нараснала с 62% тази година, а през 2020 – с 300%, тъй като инвеститорите търсят алтернативни активи в момент, когато лихвените проценти в много страни са рекордно ниски.

Централните банки обаче остават скептични по отношение на криптовалутата. През октомври губернаторът на Банката на Англия Андрю Бейли предупреди за използването на Биткойн като начин на плащане. Той заяви, че валутата  няма „присъща стойност“ за разлика от парите или златото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!