На снимката: Полицейският пилот Оскар Перез, който атакува с хеликоптер сградата на Министерството на вътрешните работи и Върховния съд в Каракас, Венецуела
  • Сградата на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи на Венецуела са били атакувани от хеликоптер с гранати във вторник, 27-ми юни.
  • Президентът Николас Мадуро нарече случилото се „терористична атака“ и „опит за преврат“.

Кадри в социалните медии показват полицейски хеликоптер, който кръжи над столицата Каракас, а след това се чуват изстрели и силен взрив. От хеликоптера е стреляно 15 пъти срещу сградата на Министерството на вътрешните работи, пред която имало събрани десетки, за участие в събитие. След това са хвърлени 4 гранати върху съда, където според информация на „Ройтерс“, имало официална среща. Засега няма данни за ранени.

Съобщава се, че самолетът е бил пилотиран от полицай. Преди атаката той публикувал съобщение, в което обвинява „престъпното правителство“ за кризата в страната.

54-годишният Мадуро и лидер на социалистите, е изправен пред непрекъснати протести през последните 3 месеца от страна на опозицията, която го нарича диктатор, който довел до провал някога процъфтяващата икономика на страната. Имаше и нарастващо недоволство от страна на правителството и силите на реда.

При сблъсъците загинаха най-малко 75 човека. Стотици бяха ранени или арестувани, по време на антиправителствените протести от април.

Протестиращ хвърля самоделна бомбичка по силите на реда, Каракас, 26 юли 2016-та
Протестиращ хвърля самоделно взривно устройство по силите на реда, Каракас, 26 юли 2016-та

Демонстрантите искат свикване на общи избори, мерки за справяне с икономическата криза, освобождаване на стотиците задържани привърженици на опозицията и независимост на законкдателната власт ( мнозинство в Народното събрание има опозицията).

Мадуро твъди, че опозицията, поддържана от Съединените щати, иска да го свали от власт с преврат. САЩ пък оказвали подкрепа на противниците на президента на Венецуела заради петроните залежи на страната, които са най-големите в света.

Според информация на правителствената пресслужба, хеликоптерът бил отвлечен от полицейския пилот Оскар Перез, който обяви бунт срещу Мадуро.

Видео, публикувано в социалната мрежа Инстаграм, показва Перез  заедно с няколко въоръжени мъже с качулки, да заявява, че е в ход операция за връщане на демокрацията.

Във видеото Перез казва, че е част от група военни, полицаи и официални лица, които се противопоставят на „престъпното“ правителство, искат оставката на Мадуро и свикване на общи избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук