Действията на синдикатите на МВР имат политически характер, смята министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Ден преди националния протест на служителите от сектор „Сигурност”, ресорният министър коментира, че исканията са обсъдени и по тях се работи.

Радев заяви, че разбира проблемите на полицаите, но те били наследени.

„И аз им казах нещо много просто: „Аз съм тук от месец и половина – два, кажете ми кой е решил въпрос за месец и половина – два, който не е решен и вие сте присъствали, и сте участници в тези процеси от повече от 6-7 години, примерно за дрехи? Говорите за заплати. Добре, и това ще го решим. Въпросът е кога и как. Оставете ме с моя екип ще го направим”, каза Радев.

И добави:

„Един от синдикатите, които ги предупредих: „Опозицията е хубаво нещо, но не можете да ходите при опозицията да се съветвате и след това да заигравате буквално политически“. Помолих ги, е точната дума”, допълни вътрешният министър.

Той каза, че не разбира какво искат да кажат полицаите с този протест.

„Така че да внимават с протестите, те имат право на протести, а не на стачка”, напомни министърът.

Полицаите излизат на протест на 5 юли заради ниските си заплати. На 30 юни обаче управляващи и опозиция единодушно одобриха на първо четене поправката в Закона за МВР, която дава възможност на полицаите да получат паричната равностойност на летните униформи, които си купуват сами – 30 млн. лв. Въпреки това синдикатите останаха непреклонни и обявиха, че протест все пак ще има.

По време на парламентарния контрол в петък, 30 юни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че ръководството на МВР работи усилено по въпроса за увеличение на възнагражденията на служителите в системата, но това едва ли ще стане през тази календарна година.

Според анализатори, синдикатите в МВР са подозирани в близост до ДПС и БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук