Пожар, бедствено положение

Ще обявя частично бедствено положение, за да може хората, останали без подслон и които няма къде да отидат, да получат някаква помощ. Това съобщи пред БНТ Пенка Ганева, кмет на Хисаря, след пожара в село Старосел, който се разгоря вчера.

Тази сутрин вече са локализирани пожарите в Старосел и Кръстевич. Екипи на огнеборците обаче продължават да дежурят на място.

Шест са изгорелите къщи в стихията в Старосел, която вчера наложи евакуацията на 10 души. На мястото пристигнаха психолози от БЧК, както и доброволци, готови да помогнат на пострадалите хора.

„Това е ужас – невиждан, нечуван“, сподели свидетелка на пожара.

Хеликоптерът на военните, който се включи, направи много курсове и спаси дерето от пожара, както и цяла кравеферма и животните в нея, сподели друга жителка на Старосел. Предполага се, че огънят е тръгнал от земеделска работа на стърнища.

Междувременно днес в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на двамата лесничеи, загинали в пожара край санданското село Петрово. Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

По време на пожара трети горски служител е получил тежки изгаряния и е настанен в медицинско заведение без опасност за живота.

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изразиха служебният премиер Стефан Янев и президентът Румен Радев.

Очаква се всички областни управители да свикат кризисните щабове по места, за да се координират с държавата. Обмисля се и система за оповестяване, която да улесни връзката между местно и национално ниво при пожари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук