Липсата на кворум спаси македонсия премиер Зоран Заев от гласуване на вот на недоверие. Вчерашната вечер в македонския парламент беше съпроводена с напрежение заради отсъствието на един депутат. Той до последно не се яви в зала, въпреки първоначалното заявеното намерение.

В пленарната зала присъстваха само 60 депутати. За да започне заседанието бяха необходими минимум 61 народни представители. В последния момент един от подписалите се под искането за гласуване на вот на недоверие, депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи не се яви на дебата. Той написа в собствения си профил в социалните мрежи, че няма да участва в дебата, „защото е получил мощни сигнали от стратегическите партньори САЩ и ЕС, чрез посредничеството на висш дипломат, че през месец декември има голяма вероятност РСМ да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС“.

В края на миналата седмица лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски показа списък с имената на 61 народни представители, които са се подписали под искането за гласуване на вот на недоверие. Мицкоски каза, че в „страната има ново парламентарно мнозинство“.

Според него цялата разиграла се около отсъствието му ситуация „е голям срам за демокрацията, голям срам за ценностите, споменати в този пост”, каза Мицкоски.

Той припомни, че още вчера се появиха спекулации, че това ще се случи и ако се потвърди, че се търгува с депутати, „в тази държава вече няма смисъл човек да се занимава с политика”.

Междувременно македонски медии разпространиха обръщение на Реджепи, в което той посочва, че е на безопасно място.

В негова защита застана и президентът Стево Пендаровски, който каза, че „решението на Заев е погрешно“.

До вота на недоверие се стигна след провала на местните избори на 31 октомври, на които Зоран Заев съобщи, че подава оставка от поста премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Преди дни обаче на заседание на ръководството на партията бе взето решение оставките да бъдат отложени за неопределено време.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук