Няма да има локдаун. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг. В него участие взеха още изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска ще дадат брифинг.

„Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените и подобряване на епидемиологичната ситуация“, обясни той.

Здравният министър обърна внимание, че за кампанията не се е осланяла на страха. Той благодари на всички, които спазват наложените противоепидемични мерки.

Според здравните власти зеленият сертификат е активизирал ваксинацията.

„Трайната мярка срещу пандемията е не тестването, а ваксинацията“, това каза проф. Мира Кожухарова.

Тя добави, че от две седмици в по-голямата част от страната е започнал да спада темпът на нарастване на заболелите.

От своя страна д-р Десислава Велковска заяви, че над 180 000 флакона ремдесивир за закупени от страната ни до момента.

Стана ясно още, че в България ще се ползват моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, които не са хоспитализирани.

Лекарственият продукт ще пристигне в началото на декември. Той е под формата на хапчета и е подходящ за заразени с ковид, които са с лека до средна степен на заболяването.Ще се прилага на лица над 12 годишна възраст. Здравните власти увериха, че от това лекарство ще има достъп цялата страна.

„Това, че се откриват допълнителни възможности за лечение за болни с ковид не значи да спрем да се ваксинираме“, обърна внимание здравният министър.

Кацаров обърна внимание, че тези медикаменти не действат, кокато пациентите вече са в напреднала фаза.

„Това са изключително скъпи лекарства. Близо шест пъти по-скъпи са от ваксините, които струват около 30 евро. Да не забравяме, че ваксинацията е по-сигурният метод, а и е безплатна за хората“, припомни той.

Ваксинацията е тази, която може да предотврати тежкото преминаване на заболяването.

МЗ ще направи всичко възможно българите да са сред първите, които да имат достъп до тези лекарства, добави д-р Кацаров. Финансовите средства за тях вече са осигурени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!