коронавирус

Нова пандемия от коронавирус и локдаун очаква страната – такива твърдения се появиха в социалните мрежи през последните седмици. В някои публикации дори се твърди, че премиерът Николай Денков е заявил, че, ако болните станат 1000 на ден, тогава държавата ще бъде затворена.

В други публикации се твърди, че съвсем скоро се очаква обявяването на над 3000 заразени на ден. Публикациите са еднотипни – бял текст, който изпъква на ярко червен фон, пише БНР.

От екипа на националното радио, който се занимава с проверка на фактите, са потърсили за коментар Министерството на здравеопазването.

От там категорично са отрекли премиерът Денков да е отправял предупреждение за въвеждане на локдаун и носене на маски при над 1000 заразени с коронавирус на ден. От ведомството припомнят, че действа Национален оперативен план, според който ясно са описани мерките и стойностите на заболяемост, при които те ще бъдат въвеждани.

В него са описани общо пет етапа на разпространение, а именно:

  • Етап 0: слабо разпространение на Covid-19; не се отчита натоварване върху здравната система;
  • Етап 1: нарастване на интензивността в разпространението на Covid-19, увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти с Covid-19;
  • Етап 2: епидемичен подем в разпространението на Covid-19, трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла;
  • Етап 3: епидемично разпространение на Covid-19, отчита се натоварване на здравната система;
  • Етап 4: епидемичен пик в разпространението на Covid-19, претоварване на здравната система.

Към всеки един от етапите са предвидени съответните мерки, към днешна дата всички области в България се намират в Етап 0 от плана – слабо разпространение на Covid-19; не се отчита натоварване върху здравната система.

В сайта coronavirus.bg всеки ден се публикува актуална карта, както и обобщен вид на описаните етапи и тяхното прилагане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук