Греяното вино е приготвено, кестените също са готови за печене, но с нарастването на случаите на Covid-19 празничният сезон за известните коледни базари в Германия виси на косъм, пише „Дойче веле“.

Докато правителството се опитва да отговори на драматичното нарастване на инфекциите през последните две седмици, някои от традиционните базари вече са отменени, докато други все още са в напрегнато очакване на решение.

Щрицелмаркт в Дрезден – най-старият коледен базар в Германия, който привлича около три милиона посетители годишно, трябва да отвори врати на 22 ноември. Собствениците на сергии вече са построили своите дървени бунгала и са заети с окачването на декорации и сглобяването на дървени фигури. Но във всеки един момент може да се наложи да свалят всичко.

„Не мога да опиша, какво преживяваме в момента“, казва Карин Ханче, която от 32 години продава традиционни меденки на пазара. „Не можем да спим през нощта – толкова сме нервни и напрегнати”, сподели тя пред АФП.

Провинция Саксония реши, че базарите могат да продължат работа, но местните власти в Дрезден трябва да се срещнат на 25 ноември и биха могли да изразят различно мнение.

Централното правителство и лидерите на 16-те германски провинции също трябва да се срещнат тази седмица, за да обсъдят новите национални мерки срещу коронавируса.

Нарастваща заболеваемост

Тъй като седемдневният процент на заболеваемост в страната се покачва до повече от 300 инфекции на 100 000 души, се очаква те да се споразумеят за нови ограничения. Най-вероятно големи събирания ще бъдат разрешени единствено за ваксинирани или преболедували.

Но тези правила биха били невъзможни за прилагане на Щрицелмаркт, който няма ограда ограда или контрол на входа. За Ханче, за чиято фирма коледният период носи 50% от приходите, затварянето на базара би било катастрофа.

„Не всеки ще преживее това, а за себе си все още не мога да кажа“, откровена е тя.

„Готови сме незабавно да освободим всички отново, ако ситуацията с пандемията го изисква. Но се нуждаем от някаква форма на компенсация за разходите, а в момента нямаме такава”, каза Ханче.

Коледните базари в Германия са ежегодно събитие още от XV век, когато на занаятчии и пекари е било дадено специално разрешение да разнасят стоките си по градските площади в навечерието на Коледа.

В периода преди пандемията базарите привличаха около 160 милиона посетители годишно и носеха приходи от 3 до 5 милиарда евро, според данни на браншовата асоциация BSM.

Миналата година повечето германски градове отмениха коледните си базари, въпреки финансовите загуби, тъй като случаите на Covid-19 започнаха да нарастват.

Вчера Мюнхен стана първият голям германски град, който отмени коледния си базар за 2021 г. Отменени бяха и няколко по-малки базара в цяла Германия. Други все още планират да продължат, но с ограничения: в Лайпциг няма да има алкохол, докато в Нюрнберг пазарът ще бъде намален и разделен на няколко места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук