Бил Гейтс 2022
на снимката: Бил Гейтс

Компанията за ядрена енергия TerraPower, основана от милиардера Бил Гейтс, заяви във вторник, че е избрала град в американския щат Уайоминг за място за изграждане на демонстрационна централа на стойност 4 млрд. долара, която ще получи половината от финансирането си от правителството на САЩ, предаде Ройтерс.

Реакторът Natrium на TerraPower ще бъде построен в Кемерер, отдалечен град в западната част на Уайоминг, където въглищната централа Naughton трябва да бъде затворена през 2025 г.

Според по-ранна информация се предвиждаше реакторът да бъде изграден в изоставена въглищна централа в Уайоминг, а стойността му се оценяваше на 1 млрд. долара.

Към момента се очакват разрешителни, а централата с мощност 345 мегавата се планира да започне работа през 2028 г. по график, одобрен от Конгреса.

Проектът ще получи около 1,9 млрд. долара от федералното правителство, включително 1,5 млрд. долара по инфраструктурния законопроект, който президентът Джо Байдън подписа тази седмица. Законопроектът предвижда около 2,5 млрд. долара за модерни ядрени реактори.

„Това е много сериозна държавна помощ“, коментира Крис Левеск, президент и главен изпълнителен директор на TerraPower, която си партнира с GE Hitachi Nuclear Energy. „Това беше необходимо, защото правителството на САЩ и американската ядрена индустрия изоставаха“, заяви той пред репортери.

САЩ се конкурират с Китай и Русия в надпреварата за изграждане и износ на реактори с иновативни технологии. Очаква се модерните реактори да бъдат по-малки от традиционните и теоретично да бъдат строени на отдалечени места.

Реакторът Natrium ще работи с уран, обогатен до 20%, което е много по-високо ниво от днешното гориво.

Някои експерти по ядрена енергетика казват, че по-високо обогатеното гориво може да бъде привлекателна мишена за екстремисти, които искат да създадат ядрено оръжие. Привържениците на реакторите с напреднали технологии твърдят, че инсталациите са по-безопасни и създават по-малко отпадъци.

Първоначално Бил Гейтс се надяваше да построи експериментална ядрена централа близо до Пекин съвместно с държавната China National Nuclear Corp. Но TerraPower беше принудена да търси нови партньори, след като администрацията на Доналд Тръмп ограничи ядрените сделки с Китай.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви, че централата ще даде надежда на град, където централата за въглища ще бъде затворена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!