Еманюел Макрон
на снимката: Президентът на Франция Еманюел Макрон

Франция подновява строителството на ядрени реактори за първи път от десетилетия, за да отговори на нарастващите енергийни и екологични предизвикателства. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията. 

„За да гарантираме енергийната независимост на Франция и да постигнем нашите цели, по-специално въглероден неутралитет през 2050 г., за първи път от десетилетия ще подновим строителството на ядрени реактори в нашата страна“, каза Макрон президентът.

Призив французите да се ваксинират с трета доза

В речта си президентът обяви, че вече 51 млн. французи са напълно ваксинирани. Той призова и останалите да го направят, за да живеят нормално.

Пандемията е овладяна, но не е приключила. Трябва да живеем с вируса, докато цялото население по света не се имунизира, посочи президентът.

Той акцентира, че в Европа е в ход пета вълна и новозаразените се увеличават. Затова другите мерки като носенето на маски остават в сила.

„Всички изследвания показват, че шест месеца след ваксинсирането имунитетът намалява и рискът да заболеете тежко се увеличава. Решението е инжектиране на допълнителна доза, т.нар. бустерна доза.

В края на лятото започна кампания за хората над 65 години и за най-уязвимите. Той обяви, че от 15 декември бустерната доза ваксина ще стане задължителна за лица над 65 години, за да продължат да се възползват от зеления сертификат, който осигурява достъп до ресторанти, културни събития и междуградски транспорт. Макрон също така обяви, че от началото на декември ще започне кампанията за бустерна доза за хора между 50 и 64 години.

Понастоящем Франция регистрира около 7 277 нови случая на коронавирус средно на ден, в сравнение с последните седемдневни средни нива от 4 172 на 10 октомври, а страната достигна едномесечен връх на хоспитализирани поради Covid-19 на 3 ноември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!