Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Иран вече е способен да обогати ядрен материал до ниво за производство на оръжие за три до четири месеца.

„Резултатът днес е, че Иран е много по-близо до възможността да произвежда ядрени материали за оръжия. По-близо от времето, когато Съвместният цялостен план за действие за ядрената програма на Иран беше в сила“. Това заяви Блинкен в интервю за Националното обществено радио на САЩ.

Според американския държавен секретар е необходимо да се работи за по-дългосрочно и сериозно споразумение.

„Ако Иран се върне към споразумението и ние направим същото, тогава ще трябва да работим за по-дългосрочен и сериозен договор,“ добави Блинкен.

Блинкен смята, че подобно споразумение трябва да обхваща иранската програма за балистични ракети. Подобен документ трябва да включва  и предполагаемите дестабилизиращи действия на Техеран в други страни.

В първата си пресконференция като американски държавен секретар в края на януари Антъни Блинкен заговори за възможността за връщане на САЩ в споразумението по иранската ядрена програма. Условието е Иран да започне отново да спазва произтичащите от него ангажименти.

През 2018 година президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от сделката. Бившият държавен глава върна и санкциите срещу Техеран. Сега Иран настоява първо за отмяна на тези санкции. След това евентуално би се върнал към спазването на задълженията си, произтичащи от споразумението.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук