коронавирусът отстъпва

Последните данни на СЗО показват, че коронавирусът по света постепенно отстъпва. С 16% са намалели новите случаи на заразата миналата седмица. За този период 2,7 милиона души са диагностицирани с вируса, съобщиха от Световната здравна организация.

Броят на починалите с коронавирус по света също е намалял с 10% миналата седмица, в сравнение с предходните седем дни. Битката с вируса за седмица са загубили 81 000 души.

Къде случаите на коронавирус намаляват?

Доказателство, че коронавирусът по света постепенно отстъпва са данните от почни цял свят.

Броят на новите случаи на зараза е спаднал с 20% миналата седмица в Африка и Западния Пасифик, с 18% в Европа, с 16% в Северна и Южна Америка и с 13% в Югоизточна Азия. Само в Източното Средиземноморие е имало увеличение със 7%.

„Това показва, че простите здравни мерки действат, въпреки наличието на варианти на вируса. Важно е сега как ще действаме при тази тенденция. Огънят все още не е угаснал, но ние намалихме размерите му. Ако ние спрем да се борим на който и да е фронт, огънят ще се върне още по-силен“, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Според последни данни британският вариант на коронавируса е засечен в 94 страни към миналата седмица. Южноафриканският вариант е открит в 46 страни, а бразилският вариант – в 21 .

Ръст на смъртните случаи в Европа

А от европейската статистическа агенция Евростат съобщиха, че страните от ЕС са регистрирали 450 000 нови смъртни случая между март и ноември миналата година в сравнение със същия период в годините от 2016  до 2019.

Данните дават обща представа за въздействието върху смъртността на коронавирусната пандемия, защото те включват всички случаи на смърт независимо от причините.

Пикът на заразата през ноември е бил особено смъртоносен в България, Полша и Словения. В тези три страни е отчетено над 90-процентно увеличение на смъртните случаи.

През ноември в Белгия е имало 60-процентно увеличение на смъртността, а Италия и Австрия се доближават и двете до 50-процентно увеличение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук