Летище Хийтроу

Макар ваксинационната кампания да е в пълен ход в цяла Европа, а все повече хора да се ваксинират и с бустерна доза, новият вариант на коронавируса – Омикрон изглежда няма да може да бъде избегнат без затваряне преди Коледа. 

Австрия затяга мерките по границите си от понеделник. В страната ще могат да влизат само хората с валидно доказателство за тройна ваксинация или възстановяване от Ковид-19. Останалите, включително и тези без трета бустерна доза, ще трябва да представят отрицателен PCR тест.

В Нидерландия здравните експерти съветват властите да въведат пълен локдаун заради Омикрон. Решения се очакват на заседание на правителството днес. Нидерландският министър на здравеопазването Хуго де Йонге заяви вчера
пред журналисти, че е изключително обезпокоен от бързото разпространение
на Омикрон.

Засега „не мога да коментирам какви допълнителни мерки може да се наложи
да бъдат взети“ за овладяването на разпространението на новия вариант на
вируса, изтъкна Де Йонге, като поясни, че правителството ще се съобрази със
съветите на здравните експерти.

Франция ще намали времето между втората и третата ваксинация до четири месеца,  обяви  премиерът Жан Кастекс. Мярката влиза в сила от януари. Като част от усилията за борба с разпространението на коронавирусната зараза властите забраняват на Нова година всички големи обществени тържества и пиротехнически спектакли.

Властите освен това препоръчват дори на ваксинираните да се самотестват, преди да се съберат с близките си за семейните тържества за Коледа и Нова година. Франция преживява пета вълна на коронавирусната зараза и очаква вариантът Омикрон да е доминиращ в началото на идната година.

Френският премиер Кастекс съобщи, че от новата година здравният пропуск във Франция ще се преобразува във ваксинационен пропуск. Тоест до него ще имат достъп ваксинираните, но не и онези, които представят отрицателен тест за коронавируса. Здравният пропуск се изисква в кафенетата, ресторантите, търговските центрове, културните обекти, музеите. Новата мярка ще бъде част от законопроект, който ще бъде представен на парламента в началото на януари. В него ще има и заявена воля за затягане на условията за проверка и на санкциите за фалшивите здравни пропуски.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен обяви, че театрите, кината, концертните зали, увеселителни паркове, музеите и художествените галерии трябва да бъдат затворени, за да се ограничи разпространението на вируса, предаде БНР.

Обединеното кралство отчете рекордните 88 376 нови случая в четвъртък. Дания е новата гореща точка в ЕС за варианта, като служители от националната агенция по болести изчисляват, че Омикрон ще изпревари Делта като доминиращ вариант до края на тази седмица. Очаква се това да се случи и в целия ЕС още от януари.

От неделя, 19 декември, Гърция, която отчете засега 17 случая на Омикрон въвежда задължителен отрицателен тест за коронавирус за влизащите в страната, независимо дали са ваксинирани или не. Гражданите трябва да представят PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането или антигенен тест до 24 часа преди влизането в страната. Отрицателен тест ще се изисква и за децата от 5-годишна възраст.

На всички гранични пунктове – летища, сухопътни граници и пристанища влизащите в Гърция отново се тестват.

Германия постави Франция и Дания в списъка на високорисковите зони по отношение на коронавирусната зараза и следователно ще наложи на неваксинираните пътници от тях период на карантина, предаде Франс прес. Мярката влиза в сила от неделя и ще се прилага и за пътниците, идващи от Ливан, Норвегия и от Андора.

Съгласно нея неваксинираните срещу коронавируса и онези, които не са преболедували Ковид-19 ще трябва да останат под карантина, като за освобождаване от нея те може да направят тест на петия ден.

Швейцария ще затегне от понеделник антиковидните мерки в опит да
ограничи петата вълна на пандемията. Затягането предвижда сериозно ограничаване на достъпа на неваксинирани хора до обществени обекти. Ще се въведе отново и
задължението за дистанционна работа, обяви федералното правителство,
цитирано от световните агенции.

„Само ваксинирани или излекувани вече ще бъдат допускани да влизат в
ресторанти, културни заведения и спортни и развлекателни съоръжения,
както и до събития на закрито“, се посочва в изявление на Федералния съвет.

Преди ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред Европейския парламент в Страсбург, че до средата на януари вариантът „Омикрон“ ще бъде доминиращ в Европа.

Тя уточни, че това е становището на учените. По нейните думи ЕС има достатъчно ваксини за всички европейци. Фон дер Лайен добави, че досега над 300 милиона европейци, или 66%, са имунизирани срещу коронавируса, а 62 милиона вече са получили и подсилваща доза ваксина. ЕК започва онлайн информационни кампании, за да убеди онези, които още не са се ваксинирали.

По нейните думи расте цената от това, че все още не всички са имунизирани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук