Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Вчера шейхът на най-големия сунитски богословски университет имам Ахмед ат Тайеб остро разкритикува „западното културно нашествие“ в източните общества. По време на среща с индийския посланик в Кайро най-авторитетният сунитски богослов заяви, че „Западът се опитва да легализира нетрадиционната сексуална ориентация и трансексуалността в източните общества“. Според него става въпрос за „културна агресия във формата на тъмни облаци, които са обвити под булото на разбирането за права на човека.“

Преди около две седмици сходни тези шейх ат Тайеб разви пред представителя на ООН в Египет – българката Елена Панова.

В същото време иранските законотворци правят още по-категорично разграничение със западните обществени традиции и морал. Консервативният арабски сайт „Араби 21“, издаван от Истанбул цитира вестник „Сънди Телеграф“, който помества широк репортаж за законопроект, депозиран в иранския парламент. Текстът на бъдещата правна норма в Ислямската република е насочен към забраната на притежание на домашни любимци. Посочената цел е „да се защити страната от нечисти животни“.

Понятието „нечисти животни“ има дълга история в ислямското право. То зависи от конкретната правнодогматична школа. При шиитите-джафарити списъкът е относително по-дълъг, отколкото при сунитите. Те включват например заека, костенурките, сладководните риби /както и някои сунитски школи/ и други. В чакащият одобрение закон се казва, че всеки който наруши разпоредбите, ще бъде глобен със сума, равняваща се на десет или тридесет минимални работни заплати. Освен това животното ще бъде конфискувано, както и всяко превозно средство, използвано за неговото транспортиране.

Консервативните законодатели, които доминират в настоящия състав на иранския парламент са записали още, че „отглеждането на животни противоречи на ислямския закон“. Освен това присъствието на домашни любимци щяло „постепенно да промени иранския и ислямския начин на живот“. Правотворците се опасявали, че „нормалните чувства към човечеството и семейството щели да бъдат заменени от чувства и емоционални отношения към домашни любимци“. Още миналото лято, след промяната на властта в страната, в Техеран забраниха разходките на кучета в парковете и по улиците.

В категорията забранени животни за отглеждане са включени освен традиционните домашни любимци – кучета и котки, костенурките, змиите, гущерите и зайците.

В коментар за бъдещия законопроект председателят на правната комисия в парламента Муса Газанфарабади, който подписа законопроекта, отбелязва: „Съгласен съм с духа на законопроекта, но със сигурност се разминавам с някои от неговите разпоредби“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук