Левски (София) изигра слаб мач срещу Хайдук (Сплит) и отпадна от турнира Лига Европа, след като сините загубиха с 1:2 у дома срещу хърватите. Те спечелиха двубоя от втория квалификационен кръг с общ резултат 3:1.

Левски имаше превъзходство в първите минути на мача, но най-добрата възможност за сините беше топка от пряк свободен удар на Роман Прохазка, която се размина покрай далечната греда на хърватите.

Те от своя страна изнесоха играта в половината на Левски след 20-та минута и пропуснаха да вкарат важен гол на чужд терен, след като два далечни удара на Бари Хамза бяха спрени с рикошети, а Божидар Митрев отрази много опасен шут на Йосип Радошевич.

5629491

Хайдук създаде най-чистите си положения в 33-та и 34-та минута, като първо Ерцег стреля неточно при положение сам срещу Божидар Митрев, а след това стражът на Левски отрази опит за добавка на нападателя. В крайна сметка хърватите не вкараха гол до края на полувремето, но доминираха тотално, а сините поглеждаха рядко към вратата на съперниците.

Невиждано чудо на „Георги Аспарухов“ спаси „Левски“ от гол в 50-та минута. Много добра контраатака на Хайдук завърши с числено предимство за хърватите в половината на „Левски“, където Ерцег беше оставен непокрит и преодоля Митрев с удара си, но централният нападател Марко Футач беше стигнал до голлинията при спринта си и блокира удара на сантиметри от гола. Атаката завърши със засада.

Хайдук продължи да доминира, а късметът продължи да покрива сините, които създадоха първото си положение в мача в 62-та минута, когато Серджиу Буш не успя да стреля с глава от непосредствена близост до вратата.

Той обаче стори това в 69-та минута, когато при контраатака Милош Цветкович центрира в наказателното поле, а влезлият като резерва румънец, бивш играч на ЦСКА, засече топката с глава и я прати в мрежата на хърватите за 1:0.

Секунди по-рано пък Божидар Митрев спаси нов голов удар на Ерцег, а от там тръгна и контрата.

5629495

Гостите стигнаха до своето в 80-та минута, когато нов пробив в отбраната на Левски осигури добра позиция за Франк Охандза, чийто удар рикошира в крака на Иван Горанов и влезе във вратата на домакините, въпреки усилията на Митрев да отбие топката.

Хайдук уби и малкото останала интрига в 86-та минута с гол на Ерцег, който изигра силен мач и можеше да вкара повече, ако не бяха добрите намеси на Божидар Митрев.

Вратарят и капитан на Левски Божидар Митрев беше крайно разочарован след втората поредна загуба на сините от Хайдук (Сплит) и последвалото отпадане от Лига Европа.

„Много сме разочаровани всички. Тежко ни е. Очаквахме да продължим. Много наши грешки. Нещо се пречупи в нас точно тогава, когато трябваше да бъдем спокойни – след като реализирахме първи гол. Вдигаме главите и мислим за неделя“, коментира вратарят.

„Какво значение има колко положения съм спасил, след като отпаднахме. Щом не успяхме да победим Хайдук в два мача, значи заслужено не продължаваме напред. Ако имахме тяхната подкрепа зад гърба си, със сигурност крайният резултат щеше да е различен. Този мач обаче е минало. Вече трябва да мислим за Локомотив (Пловдив) „, каза още Митрев.

Наставникът на Левски Николай Митов разкри причините за отпадането от Хайдук във втория предварителен кръг на Лига Европа.

5629487

Треньорът разясни, че в отбора има много нови футболисти, голяма част от които не са в добра физическа форма.

“Вкарахме гол, но не съумяхме да задържим и вкараме второ попадение. Като цяло не стояхме добре. Може би се натрупаха и хора, които не са на 100 процента и се видя в края на мача. Хванаха ни на контраактака. Концентрираме се в първенството и трябва да ги вкараме във форма. Трима-четирима са от 14 дни при нас. Други са с контузии, Вутов го няма.

 Жорди Гомес не беше готов за цял мач, но вкарахме гол, а той е креативен футболист и затова остана, Рошу също не е готов на 100 %. Ако беше публиката, щяхме да вкараме втори гол. Без публика е по-зле, отколкото на тренировка. Хайдук стоеше по-добре на терена. Виждам къде са ни грешките и ще работим. На Обертан ще му трябват 3-4 седмици за подготовка. Нов отбор, 10 нови човека, неприятно е за треньора, защото ни трябва време. Това отпадане обаче няма да окаже негативен ефект, преодоляваме го и се концентрираме в първенството.

Важно е всички да са здрави и да им подобрим физическото състояние, защото днес имаше трима футболисти, които са на 10 дни тренировки”, обяви Митов.

Също така треньорът отговори по следния начин на информациите, че може да бъде сменен. „Всеки ден ме сменят „левскари“. Не знам защо всеки път излизат и говорят преди важни мачове“.

Старши треньорът на Хайдук (Сплит) Жоан Карийо демонстрира европейско поведение и засипа с похвали Левски минути след като неговите момчета отстраниха сините от Лига Европа.

5629488

Испанският специалист за пореден път изрази категоричното мнение, че неговият тим е по-добър и напълно заслужено продължава напред във втория по сила европейски клубен турнир.

“Мисля, че преди всичко трябва да похваля съперника. Левски е много добър отбор, но ние бяхме тези, които контролирахме мача. Домакините вкараха първи гол и за нас стана много трудно. Ние обаче реагирахме добре и успяхме да отговорим подобаващо. В Хърватия не успяхме да създадем толкова положения, колкото имахме днес”, сподели след успеха испанецът.

“Не ни беше приятно да играем пред празни трибуни. Това никога не е добре. Никой не печели. Много от футболистите на Левски са добри, просто имат нужда от повече време, за да се стиковат.  Жорди Гомес го познавам отлично, той е истинска класа. Обертан също е добър футболист. Индивидуалностите обаче не печелят мачовете, а колективът. Сега ни предстои сблъсък с друг добър съперник – Брьондби”, допълни още Карийо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук