Война в Украйна

Представяме ви обобщение на акцентите от събитията в Украйна.

Русия спря газа за Полша и България

Руската компания „Газпром“ спря доставките на газ за Полша и България заради отказа им да плащат в рубли. ЕС се намеси бързо, за да задоволи енергийните нужди на страните. Полският премиер Матеуш Моравецки нарече този ход на Русия „пряка атака“ срещу страната му и увери, че Полша вече няма да има нужда от руски газ от тази есен.

България е почти изцяло зависима от Русия за газ.

Кремъл обвини за ситуацията действията, предприети срещу Русия от „недружелюбни страни“, позовавайки се на западните санкции, наложени заради инвазията в Украйна, които оставиха Русия неспособна да използва голяма част от валутните си резерви.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че „Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край“.

Зеленски: Русия ще изнудва не само с газа

Русия ще изнудва не само с газа, но и с търговия в много области. Целта й е са създаде световна ценова криза. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение в социалните мрежи.

„Тази седмица ръководството на Русия стартира нова поредица от енергийни изнудвания на европейците. Решението за прекратяване на доставките на газ за Полша и България е още един аргумент в полза на факта, че никой в ​​Европа не може да се надява да поддържа някакво нормално икономическо сътрудничество с Русия. За Москва оръжие за изнудване не е само газа, но и всяка друга форма на търговия. Този тип оръжие се използва или за политически изнудвания на европейците, или за укрепване на руската военна машина, за която обединена Европа е цел номер 1″, каза още Зеленски.

Защото колкото по-скоро всички в Европа осъзнаят, че не може да се разчита на Русия за търговия, толкова по-бързо ще бъде възможно да се гарантира стабилност на европейските пазари, допълни президентът.

Според Зеленски президентът на Русия се опитва да провокира световна ценова криза.

ЕС предупреди за плащания в рубли

Фон дер Лайен предупреди членовете на ЕС да не се поддават на исканията на Москва за плащания в рубли, освен ако в договора им не е изрично упоменато. Но ако не е заложено в договора, „това би било нарушение на санкциите на ЕС, което е висок риск за компаниите“, казва тя, добавяйки, че „около 97 процента“ от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари.

Френската енергийна компания TotalEnergies заяви, че е оттеглила инвестиция от 4,1 милиарда долара от нейния проект за газ Arctic LNG 2, който се строи в Северна Русия.

Според експерти това е първата крачка към „началото на отстъплението“ от проекта.

Предстоят „Изключително трудни седмици“

Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников казва, че страната очаква „изключително трудни седмици“, предупреждавайки за големи „разрушения“ в разгръщащата се руска офанзива в източната част на страната.

В пост във Фейсбук той казва, че „Русия вече е събрала сили за мащабна офанзива в Източна Украйна“, а Москва „ще се опита да причини възможно най-много болка“, предупреждавайки за „разруха и болезнени жертви“.

Гутериш пристигна в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Киев след разговори в Москва с руския президент Владимир Путин.

„Ще продължим работата си за разширяване на хуманитарната подкрепа и осигуряване на евакуацията на цивилни от зоните на конфликт. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре – в името на Украйна, Русия и света“, туитна той преди разговорите с Президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия и САЩ размениха пленници

Въпреки напрежението около Украйна, Русия и Съединените щати обявиха размяна на затворници, като Москва предаде бившия морски пехотинец Тревър Рийд в замяна на Константин Ярошенко, пилот, осъден за контрабанда на наркотици.

Бащата на Рийд казва пред CNN, че размяната е извършена в Турция.

Русия твърди, че нейните ракети са извадили от строя „голяма част “ оръжия и боеприпаси, доставени от Запада. Мунициите са съхранявани в алуминиев завод в югоизточния град Запорожие.

САЩ и Великобритания призовават съюзниците да изпратят повече тежки оръжия в Украйна, за да овладеят конфликта.

Вълнения в Молдова

Проруските сепаратисти в Молдова твърдят, че изстрели са били изстреляни през границата от Западна Украйна към село, в което се помещава руски оръжеен склад в отцепилия се Приднестровски регион.

Министерството на вътрешните работи на Приднестровието също каза, че дронове са прелетели над село Колбасна, известно като Кобасна на румънски.

Нарастват опасенията, че подкрепяното от Москва Приднестровието може да бъде въвлечено във войната в Украйна.

Ръководството на Приднестровието обвини Украйна в поредица от атаки срещу държавната инфраструктура. Киев обвини Русия, че е организирала атаките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук