Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на среща с руския президент Владимир Путин
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на среща с руския президент Владимир Путин

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Киев снощи след разговори в Москва с руския президент Владимир Путин.

„Пристигнах в Украйна след посещение в Москва. Ще продължим работата си за разширяване на хуманитарната помощ и осигуряване на евакуацията на цивилни граждани от зоните на конфликт. Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре – в името на Украйна, Русия и света“, написа той в официалния си акаунт в Twitter.

Шефът на ООН и президентът Владимир Путин „приеха принципно“ участието на ООН и Международния Червен Кръст в евакуацията от стоманодобивния завод „Азовстал“. Срещата между Гутериш и Путин продължи близо два часа.

Службата на ООН по хуманитарните въпроси е сформирала екип за евакуация на цивилни граждани от завода „Азовстал“, а представители на световната организация са се свързали с Москва и Киев, за да подготвят операцията.

„Нашата служба по хуманитарни въпроси подготвя екип от ООН, който да координира евакуацията на цивилни от завода „Азовстал“ в Мариупол“, съобщи на брифинг Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на световната организация.

Стоманодобивният завод, който е почти напълно разрушен от руските атаки, е последното укритие на организираната украинска съпротива в Мариупол. Смята се, че около 2000 войници и 1000 цивилни са укрити в бункери под разрушената структура, ранени са около 600 военни, които нямат достъп до никаква медицинска помощ.

Хак заяви, че условията за започване на евакуацията от „Азовстал“, за която ООН по-рано докладва, по принцип все още не са осигурени, а контактите с руските и украинските власти продължават.

„Работим с руските и украинските власти и правим всичко възможно, за да напреднем възможно най-скоро. Имаше известна военна активност. Трябва да сме сигурни, че тя е спряна и ситуацията е такава, че да можем да изведем хората на безопасно място. Все още няма такива условия „, каза той.

Гутериш: Превземането на цялото пристанище на Азовско море е една от основните цели на Москва

„Докладвахме за ситуацията в стоманодобивния комбинат Азовстал в Мариупол, където стотици ранени войници и цивилни граждани се крият от бомбардировките. Те привършват храната и медикаментите, които са им доставени. Голяма част от Мариупол е разрушена, а заводът Азовстал – лабиринт от тунели и цехове, е последната част от пристанищния град, която не е под руски контрол. Превземането на цялото пристанище на Азовско море е една от основните цели на Москва“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред португалски медии.

„Евакуацията на хората от Азовстал е много сложна операция“, каза Гутериш.

„Путин се съгласи принципно и беше договорено детайлите да бъдат обсъдени на срещите, които се провеждат в момента. Тази операция е особено деликатна, защото става въпрос за извеждане на хора, които не са в домовете си или на обществени места, а за хора, които живеят в наистина ужасни условия, в бункер. Нашата цел беше да направим тази операция в петък, но тогава нямаше необходимите условия за това“, допълни ръководителят на ООН.

Подготовката за евакуация на цивилни граждани от „Азовстал“ може да отнеме няколко дни, съобщиха от офиса на генералния секретар на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук