русия, украйна
Източник: Twitter

В понеделник потребителите на руска сателитна телевизия видяха неочаквано съобщение на екраните си: „Вие имате кръв по ръцете си“. Надписите заместват програмата на каналите, която показва имената на предаванията, които се излъчват.

Снимките на телевизионни екрани, изпратени на Ройтерс, показват менютата на московската сателитна телевизия в Деня на победата, когато Русия празнува 77-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, като всеки канал показва антивоенни лозунги.

„В ръцете ви е кръвта на хиляди украинци и стотици мъртви деца“, гласи един от лозунгите.

„Телевизията и властите лъжат. Не на войната.“

Лозунгите се появиха точно преди парада по случай Деня на победата на Червения площад, на който президентът Владимир Путин сравни войната в Украйна със съветската битка за победа над Адолф Хитлер през Втората световна война.

Не стана ясно веднага как са се появили лозунгите. Информационна агенция Интерфакс съобщи, че лозунгите са се появили и по кабелните телевизии, след като са били хакнати.

Един руски новинарски уебсайт също показа антивоенни материали, които бяха силно критични към Путин. Не стана ясно веднага как са се появили негативните статии. Те бързо изчезнаха.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на още милиони и породи опасения за най-сериозната конфронтация между Русия и САЩ след Кубинската криза от 1962 г.

Путин заявява, че „специалната военна операция“ в Украйна е необходима, тъй като Съединените щати използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябвало да се защити от преследването на рускоговорящи хора.

Той представя конфликта като неизбежна конфронтация със Съединените щати, които обвинява, че заплашват Русия, като се намесват в задния ѝ двор и разширяват военния съюз на НАТО.

НАТО и Украйна отричат да са заплаха за Русия. Украйна казва, че се бори срещу заграбване на земя в имперски стил и че твърденията на Путин за геноцид са глупости.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук