Асен Василев
Асен Василев

В понеделник вечерта ще се проведе извънреден експертен съвет на управляващата коалиция. Той е свикан от министъра на финансите Асен Василев, съобщи БНР. На съвета ще бъдат обсъдени две основни теми – антикризисните мерки на кабинета, както и план за въвеждане на еврото.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на последното заседание на Министерския съвет, но отпадна след остро възражение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

От парламентарната трибуна Каримански възрази да бъде приеман план за въвеждане на еврото от страна на правителството, без той първоначално да бъде обсъден с коалиционните партньори. В тази връзка той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че приемането на такъв план трябва да стане след обществено обсъждане.

По въпроса с антикризисните мерки, които да бъдат в отговор на нарастващата инфлация и покачващите се цени на стоки и услуги правителството вече обяви част от мерките, но явно ще бъдат обсъдени и допълнителни действия. Някои от вече приетите мерки са намаляване на ДДС, нулева ставка за хляб, плодове, зеленчуци, ток, вода и парно, таван на цените на основни стоки, допълнително облагане на свръхпечалбата на енергийните дружества и продължаващо компенсиране на небитовите потребители на ток.

Експертният коалиционен съвет ще се проведе в Министерството на финансите в отсъствието на премиера Кирил Петков, който е на двудневно работно посещение в САЩ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук